Vakkenpagina Jahadoet

JAHADOET -KLASSIEK HEBREEUWS


Docenten

 

                                                                                                                 


 

Rabbijn S. L. Evers                                

Email: severs@jsgmaimonides.nl

 

drs. M. E. Broersma

Email: cbroersma@jsgmaimonides.nl

 


'Sjalom aleegem'; zo begroeten we jou op de klassieke manier, zoals we dat al eeuwen doen. 'Vrede is met jou, het ga je goed'. Je bent aangekomen op de oudste website van deze school, want ons verhaal begint bij de schepping van de wereld. Misschien wil je daar wel eens wat meer over horen? Hoe kijkt het Jodendom daar tegen aan? Maar ook, hoe gaan we op z'n Joods om met moderne ontwikkelingen? En misschien heb je wel andere vragen over het Jodendom. Wat is een mezoeza? Wie was Jehosjoea? Hoe werkt een matsebakkerij? En zo zijn er nog honderden andere Joodse onderwerpen, die je bij ons kunt leren.

Klassiek Hebreeuws is de taal waarin de Torah is geschreven en ook vele van de boeken die daarna zijn gekomen. Onze docent Jakow Amouyal heeft lesmateriaal ontwikkeld om deze teksten op een moderne manier te kunnen bestuderen, gebaseerd op lesmethoden van de andere klassieke talen Latijn en Grieks. We besteden aandacht aan het vertalen van de teksten, interpretatie en de basisprincipes van de Klassiek Hebreeuwse grammatica. Van vele kanten hebben we complimenten voor ons lesmateriaal gekregen en we zijn best een beetje trots op onze lesmethode Klassiek Hebreeuws.

Zodoende kunnen wij je iets unieks bieden. Wij zijn de enige school in Nederland waar je eindexamen kunt doen in Klassiek Hebreeuws! Dat kan op geen enkele andere school in Nederland

Hoe werken de lessen Jahadoet op Maimonides? :

We geven les op 3 verschillende niveaus. De indeling is gebaseerd op je kennis van Hebreeuws en van Jodendom, zodat we altijd een min of meer passend niveau van onderwijs aan je kunnen bieden.

Schrik nou niet als je denkt dat je nog geen grote kennis hebt of misschien zelfs helemaal nog geen kennis. Dat geeft niets, want ook dan hebben we goed onderwijs voor je. Dan zit je misschien niet in de groep die zich voorbereidt op het eindexamen Klassiek Hebreeuws, maar dan kom je in een groep die in de loop van de jaren een goede basis legt voor een stevige Joodse identiteit.

'Chagiem' - de Joodse feestdagen. Natuurlijk besteden we op Maimonides aandacht aan de chagiem. Soms in de les en soms via activiteiten buiten de les om.

'Minjan' - elke ochtend is er dienst in de sjoel van Maimonides. Dit is niet verplicht, maar veel leerlingen hebben op deze manier geleerd hoe ze een dienst kunnen volgen.

Jahadoet, Klassiek Hebreeuws is een van de vakken die de identiteit van onze school bepalen en die onze school als kleine school een bestaansrecht geven temidden van allerlei grote scholen met veel meer leerlingen.

De docenten Jahadoet proberen je iets bij te brengen over je eigen identiteit, zonder dwang uit te oefenen. Jij beslist wat je wilt doen! Wij bieden je de kennis aan.