Lichamelijke Opvoeding

Docent:  

 

 J. Koers

email: jkoers@jsgmaimonides.nl

 

 


 

Lichamelijke Opvoeding


Op deze site maken we meer duidelijk over het vak lichamelijke opvoeding, (ook wel bewegingsonderwijs of gymnastiek genoemd) en geven antwoorden op vragen als:

Waarom sporten we, wat leren we, wat doen we met gym, welke sport kun je het best kiezen en hoe word je gymleraar?

Waarom sporten we eigenlijk?

Naast alle goede gevolgen van bewegen gaan we hier ook in op de slechte gevolgen van te weinig bewegen en andere bezigheden die een lang en gezond leven in de weg kunnen staan.

Bewegen is goed voor je. Het bevordert de gezondheid, maar is vooral leuk en ontspannend. Een half uur per dag is al voldoende, maar meer mag natuurlijk ook. Bewegen is gemakkelijker dan je denkt: want naast het sporten passen veel beweegactiviteiten gewoon in je dagelijkse leven. Het Olympisch comitée geeft een norm aan hoeveel je zou moet bewegen om gezond te blijven. Dit kun je hier lezen: www.sport.nl

Wat leren we in de gymles?

Dat is heel divers. Omdat we bij mooi weer naar het Amsterdamse bos gaan is onze keuze erg uitgebreid. In elk blok zit het 'onderdeel' spel. Gedurende het jaar kan in elke gymles dus een spelvorm terug komen.

Verder proberen we in het eerste blok ,naast spel, atletiek (speerwerpen, hoogspringen etc.) te behandelen. In het tweede blok komt in plaats van atletiek turnen. Dan kan er naast spelvormen aandacht geschonken worden aan (o.a.) ringen, trapezes en trampoline springen.

In de loop van de derde periode gaan we naar buiten toe. Daar kunnen sporten worden beoefend die meer ruimte nodig hebben zoals rugby, voetbal en frisbee.

De bovenstaande indeling is niet heel strikt. Afhankelijk van de situatie kunnen inhoudelijke verschuivingen plaats vinden zodat ,atletiek bijvoorbeeld, ook in de derde periode terug kan komen.

Wat wordt er in de gymles gedaan?


De gymsectie maakt een selectie van de mogelijkheden die ze heeft. Wat ze aanbiedt is o.a. afhankelijk van:

1. de leeftijd van de leerlingen,
mogelijkheden in de zalen en eventueel op de velden (materiaal) en
mogelijkheden in de buurt.
2. Verder zitten in een jaarprogramma vaak
conditionele onderdelen (atletiek/fitness) en
onderdelen waar je veel beweegervaring mee opdoet zoals stoeivormen (judo) en rol-/duikel-/saltovormen (turnen), klimmen/klauteren en
spel (zaal- en vaak ook veldspelen) en
vormen van bewegen op muziek.


Wat is mijn ideale sport?

Hier gaan we je helpen een keuze te maken uit het enorme aanbod van sporten met behulp van de zogenaamde sportkeuzetest. Natuurlijk weten wij niet of bij jou in de buurt jouw keuzen aanwezig zijn maar dat weten ze vast wel bij het gemeentehuis in je regio.


Doe nu de sportkeuzetest en je weet direct welke sport het beste bij jou past! Meedoen aan de test is eenvoudig. Je beantwoordt een aantal vragen en wij bepalen aan de hand van enkele criteria welke sport bij jou past.


Waar en hoe kun je gymleraar worden?

Hieronder staat een link naar de site van de opleiding waar je gymleraar kunt worden, de ALO (de Academie voor Lichamelijke Opvoeding). De opleiding duurt in principe 4 jaar. De vooropleiding is minimaal HAVO en er vindt een toelatingstest plaats.

ALO Amsterdam